Blog

Nijntje helpt de emancipatie van vrouwen niet vooruit

Economische zelfstandigheid van vrouwen is belangrijker dan ooit. Hoewel de emancipatie van de vrouw in veel opzichten nog niet voltooid is, zien we anno 2018 wel al steeds meer vrouwen aan de top van het bedrijfsleven.

Door meer arbeidsparticipatie van vrouwen zorgen we ervoor dat vrouwen hun eigen boontjes kunnen doppen en dat ze niet financieel afhankelijk zijn van hun partner. Financiële zelfstandigheid moet voor zowel mannen als vrouwen vanzelfsprekend worden. 

Wie gaat ervoor zorgen dat er nog meer vrouwen gaan participeren op de arbeidsmarkt?

Onze kinderen! Zij zijn tenslotte een nieuwe generatie die de stijgende lijn van vrouwenemancipatie kunnen voortzetten. Mijn zoon vindt het leuk om weleens naar filmpjes van Nijntje te kijken. Helaas zie ik vaak dat in deze filmpjes de traditionele rolverdeling tussen man en vrouw bevestigd wordt. Zo heeft vader Pluis meestal een pak aan en is hij vaak aan het werk. Daarnaast doet hij vaak stoere dingen zoals klussen of sleeën met Nijntje. Moeder Pluis daarentegen heeft vaak een schort om en is bezig in de keuken. Of het nou het bakken van een taart is of het zetten van thee, moeder Pluis is vaak in de keuken te vinden. 

Is dit dan erg?

Ja dit is erg! Natuurlijk is iedereen vrij om te kiezen voor een traditionele rolverdeling tussen man en vrouw. Toch is alles wat kinderen meekrijgen in hun opvoeding over de verhouding tussen mannen en vrouwen vormend voor de rest van hun volwassen leven. Zowel meisjes als jongens hebben meer vrouwelijke rolmodellen nodig. Bij veel tekenfilms is er sprake van een jongen of man als hoofdfiguur. Denk bijvoorbeeld aan het traditionele sprookje Rapunzel, waarbij Rapunzel (of Raponsje) gered wordt door een prins. Het kan ook anders: zoals Frozen van Walt Disney waarbij Elsa de hoofdrol vertolkt. Toch ziet ze eruit als een knappe, slanke prinses met lange haren, en is het twijfelachtig of dit dan wél een goed rolmodel is voor jonge meisjes. Het is echter wel een stap in de goede richting. Ik pleit dan ook voor méér meisjes en vrouwen in de hoofdrollen van tekenfilms!

Ken jij een (teken)film voor kinderen met een meisje in de hoofdrol die traditionele rolpatronen doorbreekt? Laat het me weten!

Blog #5

Geschreven door: Steffie Hoeijmakers
Geschreven: 2018-02-16

© 2024 | mi68 waardecreatie & leiderschap
Created by