Blog

''Ik voel me meer moslim dan Nederlander. Zit de Islam in mijn bloed?''

''Er zijn weinig streken in Nederland waar de inwoners zich zo verbonden voelen met hun grond'', stelt het Limburgs Museum in het kader van de tentoonstelling 'DNA van Limburg'. Hoewel ik me afvraag of bijvoorbeeld Friezen of Hagenezen zich niet net zo goed verbonden voelen met hun grond herken ik me wel in deze uitspraak. 
Met veel plezier heb ik een aantal jaar in Nijmegen gewoond voor mijn studie, maar daarna ben ik met enthousiasme teruggekeerd naar Limburg. Onder andere het landschap, de cultuur, de mensen en de verbroedering die de Vasteloavend met zich meebrengt maken Limburg voor veel mensen een geweldige plek om te wonen. ‘’Zit die Limburgse volksaard in ons DNA?’’ vraagt het Limburgs Museum zich af. In de tentoonstelling wordt onderzocht wat een Limburger nou Limburgs maakt.  Een mooi initiatief, was mijn eerste ingeving. Laten zien wat ons als Limburgers verbindt en wat onze provincie zo mooi en bijzonder maakt.

Toch was ik enigszins verbaasd toen ik een van de campagneposters tegenkwam in de binnenstad van Venlo. De volgende quotes waren te lezen:

  • ’Limburgers zijn vriendelijker dan Hollanders’ Hoe Limburgs ben jij?
  • ’Ik voel me meer Limburger dan Nederlander’ Zit Limburg in je bloed?

Door Limburg tegenover andere delen van Nederland te zetten slaat het Limburgs Museum mijns inziens de plank volledig mis. Ze proberen hiermee namelijk een identiteit te creëren die in werkelijkheid helemaal niet bestaat. Kijk eens naar dezelfde zinnen met een iets andere invulling:

  • ‘Tegelenaren zijn vriendelijker dan Venlonaren’ Hoe Tegels ben jij?
  • ‘Ik voel me meer moslim dan Nederlander’ Zit de Islam in mijn bloed?

Hiermee wil ik aantonen dat de Limburgse identiteit hier een constructie is. De absurde communicatie die in deze campagne gebruikt wordt toont dit aan.

Blog #2

Geschreven door: Steffie Hoeijmakers
Geschreven: 2018-01-22

© 2024 | mi68 waardecreatie & leiderschap
Created by