Leiderschap

Coaching

Wie is Jeroen Kouwenberg?

Met een havodiploma op zak stopte hij met studeren en startte zijn eerste bedrijf. In 30 jaar ontwikkelde hij zich tot een deskundige, gedreven en strategische marketeer. Jeroen Kouwenberg (54) heeft zich daarnaast gespecialiseerd in leiderschap waardoor hij een coach is voor ondernemers, directeuren, managers en high potentials.

Piepjong was hij, toen hij startte als zelfstandig ondernemer. Naar eigen zeggen gedreven door de vrijheid om zijn werk op zijn eigen manier vorm te geven. De ruimte om zijn eigen ideeën te ontwikkelen vond hij niet op school. Zijn sleutel tot succes: balans. Ook: stabiliteit en zekerheid. Een zekere mate van conservatisme.

Het monster van ambitie
“Als ik iets geleerd heb, is het dat balans cruciaal is om te slagen in de doelen die je voor ogen hebt,” zegt Jeroen Kouwenberg. “Toen ik een aantal jaren met Glans onderweg was - een marketing- en reclamebureau - heb ik het bedrijf verkocht. Ik werd gedreven door ambitie, het behalen van resultaten. Na de verkoop van mijn bedrijf heb ik diverse andere bedrijven aangestuurd als directeur en leidinggevende. Daar werd het monster van ambitie steeds groter, ik was op een gegeven moment alleen nog maar bezig met werk en maar doorgaan. Ik merkte dat ik de balans zoek was tussen werk en privé. Ik was ongelukkig met die situatie.”

Toen kwam Jeroen weer in contact met de eigenaar van Glans en kreeg hij de kans om zijn bedrijf terug te kopen. “Dat heb ik gedaan. Ik wilde meer ademruimte en rust. Ik wilde me niet meer laten leiden door ambitie, maar door stabiliteit, zekerheid en geluk.”

Faillissement
Desondanks ging het mis in 2009. Bij de start van de wereldwijde financiële crisis ging Glans failliet. “Het monster van ambitie had me nog niet verlaten. Door een aantal verkeerde keuzes stond ik er ineens weer alleen voor.” Na het faillissement gooide Jeroen het roer volledig om. “De belangrijkste les was dat ik mijn gezin op één wilde zetten en de zaak op twee. Ambitie is mooi, maar teveel kan je de kop kosten. Enig conservatisme is goed om in acht te houden. Ik heb inmiddels geleerd dat je juist door een goede werk-privé balans als vanzelf zakelijk veel beter gaat presteren.” 

Coaching en het vinden van balans
Persoonlijke en zakelijke doelen in harmonie brengen is iets waar hij tegenwoordig andere ondernemers en high potentials in coacht. “De persoonlijkheid van de ondernemer is cruciaal voor het slagen van zijn of haar onderneming. Ikzelf heb nooit echt coaching gehad of gezocht op het gebied van ondernemen. Vakinhoudelijk kun je je makkelijk laten bijscholen. Maar hoe het is om ondernemer te zijn, wat de prijs is die je betaalt, dat kan alleen een andere ondernemer je vertellen. Oog voor financiële resultaten is goed, maar je moet er niet in doorschieten. Dat kan ten koste gaan van je bedrijf, maar nog erger je gezin. Daar wil ik andere ondernemers voor behoeden.”

Gezin als basis
Het gezin vormt voor Jeroen de belangrijkste basis. Hij is al 24 jaar getrouwd met Anne-Marie en samen hebben ze 4 kinderen en hond Sam. “Anne-Marie is mijn steun en toeverlaat. We hebben samen al veel meegemaakt. In 1989 verloren we ons tweede kindje. Onze dochter was net 4 maanden oud. Een vreselijk verlies, dat je voor altijd bij je draagt. Helaas zijn verlies en de dood aspecten die bij het leven horen. Het is onnatuurlijk om dat op jonge leeftijd al mee te maken. Wat ik ervan heb geleerd is dat iedereen op zijn eigen manier met verdriet omgaat. Ik heb het vertrouwen gekregen als je verlies de tijd en ruimte geeft, je ermee kunt leren omgaan.”

Ter ontspanning brengt Jeroen veel tijd door met zijn gezin en rent daarnaast elke dag met zijn hond Sam. Inmiddels is hij ook opa geworden van een kleinzoon.

Aanpassingsvermogen
Inmiddels is Jeroen alweer bijna 10 jaar eigenaar van mi68 waardecreatie & leiderschap. Een strategisch marketingbureau dat gespecialiseerd is in organisatie-, marketing-, en communicatiestrategie. De vertaalslag maken van positioneren naar profileren is iets waar Jeroen veel voldoening uit haalt. Of het nu gaat om een kleinere of grotere organisatie, elke organisatie is op haar manier onderscheidend.

 “Aanpassingsvermogen is de grootste kerncompetentie van een ondernemer. Als je in staat bent om te accepteren dat de wereld zich ontwikkelt en dat jij met je onderneming moet meebewegen, dan ben je ook in staat om voorop te blijven lopen. Daarvoor moet je ook fouten maken. Als iets niet lukt, zie het niet als falen, maar als een inzicht om te groeien. Probeer het opnieuw.”

Leiderschap
“Zelfs de beste leider is geen superheld die alles kan. Toch wordt het leven steeds veranderlijker en dat maakt dat van een leider steeds vaker wordt verwacht dat ze uitblinken in alles. Dat is niet alleen onrealistisch, maar ook onnodig. Ik geloof dat als je mensen om je heen verzamelt die complementair zijn aan jou, dat je dan veel beter in staat bent om je (zakelijke) doelen te bereiken,” zegt Jeroen. “Coaching is een belangrijke sleutel om tot nieuwe inzichten te komen die je vooruit helpen.”

Ervaringen

 

 

 

€ 135,-
© 2024 | mi68 waardecreatie & leiderschap
Created by